Wat is het Atkins-dieet?

Atkins dieet

Heb jij wel eens gehoord van het Atkins-dieet? Dat is een van de meest bekende koolhydraatarme diëten ter wereld. Er wordt veel gesproken over een koolhydraatarm dieet, maar eigenlijk gaat het hier om een nieuwe levenswijze die je jezelf aanmeet. En in die nieuwe levenswijze is weinig plaats voor koolhydraten. Het Atkins-dieet helpt je mee om vervangers te zoeken voor die koolhydraten. Aan de hand van die voeding val jij vanzelf af, zonder dat je hier veel extra voor hoeft te doen. Het Atkins-dieet is vooral populair onder jongere mensen en mensen die van het leven willen blijven genieten. Want je mag vrij veel binnen het Atkins-dieet. Zo mag je gewoon vette producten, zoals vette vlees en vis eten. Ook friet met frietsaus en andere vette ingrediënten zijn gewoon toegestaan. Hoe zit dat?

 

Atkins-dieetHet Atkins-dieet als lowcarb diet

Het Atkins dieet is een zogenaamd lowcarb diet, in Amerika erg populair. Laag in koolhydraten betekent het. Het Atkins-dieet is uitgedacht door Robert Coleman Atkins, die het idee heeft opgevat dat niet zozeer vetten slecht zijn voor je, maar de koolhydraten de boosdoeners in onze voeding zijn die ervoor zorgen dat we drastisch en massaal aankomen.

Vroeger, in de tijd van onze verre voorouders, waren er helemaal geen koolhydraten. Die kwamen pas aan het eind van de achttiende eeuw, toen de Industriële Revolutie op gang kwam en men op grote schaal brood en pasta kon maken. Koolhydraten zijn steeds meer deel uit gaan maken van de huidige westerse voedingscultuur, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen allergisch zijn voor koolhydraten zonder dat ze dat zelf beseffen? Ze hebben moeite met de toiletgang na het eten van koolhydraten of voelen zich er niet lekker door.

Robert Coleman Atkins bedacht een manier om koolhydraten uit het eten te kunnen weren. Hij zocht naar alternatieven en die vond hij.

Vetten en eiwitten zijn toegestaan

Als vervangers van koolhydraten vond Robert Coleman Atkins eiwitten. Eiwitten zitten in vetten. Eiwitten hebben een positieve werking op ons lichaam. Ze zorgen er namelijk voor dat er spiermassa wordt aangemaakt en spiermassa verbrandt vanzelf vet. Daarbij laten eiwitten zich moeizaam afbreken door het lichaam en moet het lichaam veel opgeslagen vet verbranden om van die eiwitten af te komen. Een laatste bijkomend voordeel is dat mensen die veel eiwitten eten, weinig honger ervaren. Je kunt met een Atkins-dieet dus afvallen zonder hongergevoel. Je krijgt veel producten die je een vol en verzadigd gevoel geven. Zoals gezegd mag je gewoon vet eten, dus ook met mayonaise en dikke room.

Eiwitten vind je vooral in vlees en vis, maar ook in zuivel (melk, yoghurt, kaas en dergelijke), noten en zaden. Je zal er misschien even aan moeten wennen, maar zodra je eenmaal weet wat je allemaal mag eten en hoeveel je ervan mag, zal het dieet van Robert Coleman Atkins ook voor jou effect kunnen hebben.

 

Nadelen

Er zitten ook nadelen aan het Atkins-dieet. Zo kan je het dieet niet al te lang achter elkaar volgen, omdat al die vette en eiwitrijke producten slecht zijn voor je cholesterol. Daarbij mis je met het dieet van Robert Coleman Atkins ook veel essentiële vitaminen en mineralen en kom je dus al snel voedingsstoffen tekort die eigenlijk wel heel belangrijk zijn. Het verdient dus aandacht om, als je van plan bent met dit dieet af te vallen, goed rekening te houden met je lichaam. Wil je meer weten over het Atkins-dieet? Er zijn in Nederland en België veel Atkins-coaches en -begeleiders te vinden, die je stapsgewijs door het dieet loodsen. Zo kun jij op de juiste en meest verantwoorde wijze afvallen aan de hand van dit duidelijke koolhydraatarme dieet.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *