Ouderen met hart- en vaatziekten moeten meer gaan bewegen

Hart- en vaatziekten ouderen

De kans op hart- en vaatziekten onder ouderen kan afnemen als ouderen meet gaan bewegen. Ook het hebben van een gezond gewicht voorkomt hart- en vaatziekten onder deze doelgroep. Zo is uit onderzoek van het Erasmus MC gebleken.

De onderzoekers bekeken de gegevens van een bevolkingsonderzoek dat in Rotterdam werd gehouden. Ook ouderen die een gezond gewicht hebben kunnen het risico op deze gezondheidsproblemen verkleinen als ze dagelijks voldoende bewegen. Denk hierbij aan fietsen, wandelen of simpelweg tuinieren.

 

Onderzoek

Gedurende 15 jaar onderzochten de onderzoekers vijfduizend ouders (gemiddeld waren zij 70 jaar of ouder). Er werd gekeken naar zaken als:

  • gewicht
  • leefstijl
  • erfelijke factoren (hart- en vaatziekten)
  • voeding

 

Verband

Van de ouderen die meededen aan dit onderzoek werd 16 procent tijdens het onderzoek ziek. Er was echter geen direct verband met hun gewicht aan te wijzen. Wel was er een verband met lichamelijke inspanning.

Chantal Koolhaas: “Bij zware mensen zien we dat het risico voor een hartaanval of beroerte verdwijnt wanneer zij zo’n 4  uur per dag aan lichaamsbeweging doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *