Kan je afvallen met shake?

Eiwitshakes

Veel shakeprodcuten claimen dat gebruik ervan een goede manier is om gemakkelijk vet te verbranden. Maar is het wel mogelijk om af te vallen met shakes?

 

Wat is een eiwitshake?

Eiwitshakes zijn er in vele vormen. Whey (melkeitiwit) is de meest verkochte variant. De meest verkochte variant is de shake gemaakt van whey (melkeiwit). Tegenwoordig zie je steeds meer dierlijke eiwitten waaronder die van ei-eiwit, erwteneiwit en sojaeiwit.

 

Wat is whey?

Whey, ook wel wei genoemd, ontstaat bij het maken van kaas. Het mengsel ontstaat wanneer melk door een filter wordt geperst. Eigenlijk is whey dus een restproduct van de  kaasproductie. Dit wordt later gedroogd zodat je gedroogd eiwitpoeder overhoudt. Dit poeder bestaat uit vet, koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose), en 30-9o (of nog meer) procent eiwit. Het eiwitpercentage is afhankelijk van de bewerking die het poeder heeft ondergaan.

 

Afvallen met shakes, ja of nee?

Uit een overzichtsartikel blijkt dat dieet met relatief veel eiwitten ervoor zorgt dat je gewicht kan verliezen en dat je daarnaast dit gewichtsverlies blijvend kan zijn. Dit komt doordat eiwitten voor een snellere verzadiging zorgen en het kost het lichaam energie om de eiwitten te verbranden. Uit een recente meta-analyse blijkt dat whey-eiwit wel degelijk ervoor kan zorgen dat je lichaamsbouw verbetert: het draagt bij aan minder vet en meer spiermassa [3]. Dit effect is nog groter als een sporter aan krachttraining doet en dit combineert met een eiwitshake. Door krachttraining en voldoende eiwitten te eten, zal je meer spiermassa aanmaken. Voor dit proces gebruik je veel energie waardoor je uiteindelijk makkelijker afvalt.

 

Een eiwitshake kan je helpen bij afvallen, maar het is natuurlijk geen wondermiddel. Een eiwitshake bevat vanzelfsprekend veel eiwitten, waardoor het een vol gevoel geeft. Daarnaast kot het energie om het te verteren. Als je in plaats van een kleine maaltijd of tussendoortje een eiwitshake zou nemen, zou je in theorie sneller kunnen afvallen. Afvallen gaat echter in feite vooral om een negatieve energiebalans – een eiwitshake draagt daar in eerste instantie niet aan bij. Ook al is het geen wondermiddel, een shake kan je mogelijk wel helpen.

 

Bron: FIT.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *