Het Paleo dieet

Paleo dieet

Het Paleo dieet begint onder steeds meer mensen een gewoonte te worden. Lang werd in dieetland gedacht dat het om een hype ging, maar Paleo blijft eigenlijk wel heel goed hangen.
Het Paleo dieet is een dieet dat uitgaat van de oermens. In de tijd van het paleolithicum (laten we zeggen: de Steentijd) aten de mensen een stuk gezonder dan wij nu doen. Als de hygiënische omstandigheden niet zo erbarmelijk waren, konden ze gerust ouder worden dan wij nu.

Met onze kennis van nu en het dieet van vroeger zouden we dus gezonder ouder moeten kunnen worden. Die insteek is wat Paleo behelst. Maar wat houdt het dieet nu in?

Eten en drinken volgens Paleo

Paleo is een dieet dat zich voornamelijk richt op eten en drinken. Je vindt dan ook talloze receptenboeken die vol staan met de lekkerste recepten. Paleo gaat uit van natuurlijke voeding en drank. Dat betekent onbewerkte producten die regelrecht uit de natuur komen.
Natuurlijk is dat nu niet meer aan de orde en volstaan producten uit de supermarkt. Het gaat vooral om de volgende ingrediënten;

  • Vlees (rund, varken en kip);
  • Vis (diverse soorten) en zeevruchten;
  • Groene groenten;
  • Noten en zaden;
  • Bessen en fruit.

Veel van deze producten kun je dus gewoon in de supermarkt halen. Sterker nog: je eet ze waarschijnlijk al.

Suikers in de ban

Waar een heel belangrijk verschil ligt met je huidige eetgewoonten is dat bij Paleo eigenlijk alle suikers de ban in gaan. Dat betekent niet alleen dat je snoep en koek links moet laten liggen, maar ook andere producten waar veel suikers in zitten, zoals:

  • Sausjes en jus;
  • Smaakmakers;
  • Frisdranken en (fruit)sappen;
  • Zuivelproducten.

Over die laatste is nog wel eens discussie. Het ene kookboek laat zuivelproducten wel toe, het andere niet. Wij vinden dat zuivel wel gewoon genuttigd kan worden, mits met mate. Het liefst ook de magere variant, om de hoeveelheid vet te beperken.

Suikers staan voor koolhydraten

De suikers horen niet in het Paleo dieet thuis, omdat ze een gevolg zijn van de Industriële Revolutie. Ineens werd er vreselijk veel suiker aan onze voeding toegevoegd, om het zo meer smaak te geven en beter houdbaar te maken. Maar dat heeft wel geresulteerd in veel welvaartsziekten en mensen die hieraan bezwijken.
Paleo haalt dus flink de bezem door deze koolhydraten (wat suikers in principe zijn) en vermijdt deze producten volledig.

Link met andere diëten

Als je dit artikel kritisch gelezen hebt, kun je lezen dat er veel aandacht uit gaat naar vlees, vis en gevogelte, noten en zaden. Dat zijn allemaal eiwitrijke producten. Daarbij weert het Paleo dieet koolhydraten. Er is dus zowel een link met een eiwitdieet als een koolhydraatarm dieet. Mocht Paleo je dus te ver gaan, dan kun je altijd nog overwegen om een van de andere twee diëten uit te proberen.

Wat zijn de resultaten?

Als je aan Paleo gaat beginnen, wil je natuurlijk weten wat de resultaten zijn. Over het algemeen vallen mensen die Paleo gaan eten en drinken sneller af. Ze eten drie maaltijden Paleo en krijgen dus minder koolhydraten binnen zonder dat ze honger krijgen. Dat is een heel goed effect, want zo grijpen ze niet naar tussendoortjes die boordevol suikers zitten.
De resultaten variëren van persoon tot persoon, maar in vetmassa zal je al binnen een week gaan merken dat je strakker in je vel komt te zitten. Zo zie je dat het dieet werkt. Qua gewicht werkt het anders, omdat spieren ook gevoed worden en zwaarder worden. Op de weegschaal kan het dus lijken alsof je dikker wordt. Dat is niet zo, want het gaat om je spieren! Wees hiervan bewust.

Eet Paleo suikervrijPaleo recepten

Je kunt veel Paleo recepten vinden op het internet. Het nadeel is dat iedereen daar zijn recepten kwijt kan en heel veel Paleo recepten dus helemaal niet zo Paleo zijn. Ze zitten boordevol suikers en calorieën en helpen je niet om af te vallen.

Wil je dus echt goede Paleo recepten? Dan moet je kritisch zijn en recept voor recept bepalen of het echt Paleo is. Een Paleo kookboek kan jou als beginner helpen om dat inzicht te krijgen. We hebben meerdere Paleo receptenboeken vergeleken en zijn erg tevreden over “Eet Paleo suikervrij“. Hierin krijg je veel informatie over de Paleo levenswijze én de meest smakelijke recepten.
Ga naar de website van “Eet Paleo suikervrij” voor meer informatie.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *