Groene smoothies

Groene smoothies

Als je op zoek bent naar manieren van gezonder eten en drinken, kan het niet anders dan dat je de term “groene smoothies” voorbij hebt zien komen. Groene smoothies zijn die groene drankjes die vaak in van die bijzondere glazen worden geserveerd.

Maar waarom zijn groene smoothies zo gezond? En is het waar dat ze je kunnen helpen bij het afvallen?

In dit artikel vertellen we je alles over groene smoothies.

 

Wat zijn groene smoothies?

Groene smoothies verschillen in een aantal opzichten van de gewone smoothie. Daar waar je bij een gewone smoothie vruchten hebt met yoghurt, heb je bij een groene smoothie water als basis. En waar je bij een gewone smoothie eigenlijk alleen maar vruchten hebt, krijg je bij een groene smoothie ook groente.

Groente in een smoothie… Is dat lekker?

Het idee van een groene smoothie is eigenlijk dat je de dagelijkse hoeveelheid groente (2 ons) én fruit (2 stuks) in één drankje kunt stoppen en op kunt drinken. Dat is niet alleen gezond, maar ook dorstlessend en vullend.

Voordelen:

  • Je krijg heel veel energie van een groene smoothie;
  • Je ervaart een vol en verzadigd gevoel en hebt geen trek in ongezonde tussendoortjes.

 

Hoe maak je een groene smoothie?

Een groene smoothie bestaat voor ongeveer een derde uit water, een derde uit fruit (of fruitsap) en een derde uit groente. Fruit en groente kun je inderdaad heel breed zien. Over het algemeen zijn het vooral de groene groentes die gebruikt worden, met spinazie als vaste basis. Maar ook broccoli, andijvie, boerenkool en rode bieten of bloemkool (beide niet groen) worden als ingrediënt gebruikt.

Er zijn ook spicy groene smoothies met paprika’s, pepers en champignons. Ook kun je noten en zaden (zoals chiazaad of hazelnoten) toevoegen aan je smoothie voor een andere bite.

De rest van de smoothie bevat fruit. Voornamelijk citroen en sinaasappelsap, maar ook bessen, aardbeien en frambozen of perziken en abrikozen. Het is maar net wat je lekker vindt en voor handen hebt.

 

Zijn al die smoothies lekker?

Hoewel je misschien denkt dat je eindeloos kan variëren met groene smoothies, is het nog best lastig om ze lekker te maken. Je zal begrijpen dat groente van zichzelf erg bitter is. De zoete smaak van fruit kan daar wel tegenop, maar het is soms echt zoeken naar de juiste balans.

Gelukkig zijn er kookboeken die je handig en goed vertellen hoe je groene smoothies op smaak kunt brengen. Het is zo goed als zeker dat je na één of twee kookboeken het kunstje wel geleerd hebt en precies weet welke smoothies voor jou lekker zijn.

 

Wat heb je nodig om groene smoothies te maken?

Wanneer je groene smoothies wil maken is het van belang om de juiste ingrediënten te hebben. Het liefst ook een goed recept, bijvoorbeeld uit een groene smoothie receptenboek.

Verder is het niet verkeerd om een goede blender te hebben. De blender moet zowel groenten als fruit heel fijn kunnen maken, zodat het echt een vloeistof wordt.

Eenmaal een groene smoothie gemaakt, is deze goed te bewaren in de vriezer of koelkast. Probeer hem niet al te lang te bewaren, want net als met groenten gaat het vrij snel verloren (zeker in de zomermaanden).

 

125 Groene smoothiesKun je afvallen met groene smoothies?

Er is veel discussie gaande over of je wel of niet af kunt vallen met groene smoothies. Het is niet zo dat je afvalt van het drinken van een smoothie. Net zoals er geen wondermiddel is dat je wel kunt drinken en waardoor je wel afvalt.

Maar wel kunnen groene smoothies je helpen.

Zoals we al schreven in dit artikel vullen groene smoothies en voorkomen ze dat je naar tussendoortjes gaat grijpen die je dik kunnen maken. Vanuit dat opzicht is een groene smoothie dus zeker in te zetten als je wil afvallen. Het voorkomt dat je gaat snoepen.

Het is ook niet verwonderlijk dat veel receptenboeken die zich richten op afvallen ook groene smoothies omschrijven! Met groene smoothies kun je sneller op gewicht komen dan wanneer je andere tussendoortjes eet of drinkt. Groene smoothies bevatten nauwelijks koolhydraten en maken je dus niet onnodig dik.

 

Zelf proberen

Probeer vandaag nog uit of groene smoothies iets voor jou zijn. Op deze website vind je de lekkerste groene smoothie recepten van dit moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *