Een fit lijf met streetdance

Streetdance

Dansen is erg populair en dat is het altijd al geweest. Er zijn nu ook erg veel verschillende dansstijlen, zoals streetdance. Streetdance is ontstaan begin jaren ’80 en New York. Vooral in de achterbuurten werd er veel op straat gedanst, een daar komt dan ook de naam vandaan. De dansers dragen vaak “baggy clothes”. Dit is ruime kleding waardoor ze soepel kunnen bewegen. De dansstijl werd in de jaren ’90 overgebracht naar Europa. Deze dansstijl had erg veel invloed op de mode, videoclips, graffiti, dj’s en rappers. Er werden films over gemaakt met daarin veel aandacht voor de streetdancecultuur. Bij streetdance zijn veel bewegingen gericht op bewegingen uit videoclips. Het is vooral erg populair bij de jeugd. Tegenwoordig zijn er in Nederland ook een aantal gespecialiseerde dansscholen voor hiphop en streetdance.

Waar komt streetdance vandaan?

Streetdance wordt nu over de hele wereld gedaan, maar het vindt zijn oorsprong in de getto’s van Amerika. Daar waar de straat het podium is voor arme mensen, oftewel daar waar gedanst wordt op straat en waar vertier gezocht wordt in het samenzijn is streetdance ontstaan. Als je aan streetdance denkt, dan denk je meestal aan de clips die je op MTV of TMF ziet. Tegenwoordig is de hiphop en R&B muziek heel erg hot, denk bijvoorbeeld maar aan: Usher, Snoop Dogg, Eminem, 50 cent, Justin Timberlake en ga zo nog maar door. In al deze clips wordt er naar hartenlust op los gedanst, en deze stijl wordt dus streetdance genoemd. In Europa brak streetdance pas in de jaren 90. Een van de bekendste bewegingen is de snake. Deze is gebaseerd op de lenigheid van een slang. Het is hierbij eigenlijk de bedoeling dat men als het ware met zijn lichaam heen en weer gaat als een slang.

Het verschil tussen hiphop en streetdance

Hiphop en streetdance zijn alle bij dansstijlen, en de overeenkomst van de stijlen is, dat ze beiden van de straat komen. Toch is er een wezenlijk verschil tussen hiphop en streetdance. Hiphop is rauwer en er zijn meer opzichzelfstaande bewegingen die samengevoegd worden tot een choreografie. Bij streetdance wordt er meer gebruik gemaakt van herhalende bewegingen binnen een choreografie. Bij Obifit is het mogelijk voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar streetdance lessen te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *