Beginnen met fitness? Lees deze 10 tips

Fitness

Wat goed van je dat je besloten hebt om te gaan beginnen met fitness. Fitness draagt in meerdere opzichten bij aan je levensgeluk. Het is niet alleen fysiek gezond om te gaan bewegen, ook mentaal wordt je hier sterker van.

Enkele voordelen van fitness:

  • Met fitness bouw je meer weerstand op;
  • Met fitness blijf je soepel en flexibel;
  • Met fitness draag je bij aan je algehele gezondheid;
  • Door fitness ontwikkel je meer zelfvertrouwen;
  • Door fitness neemt de kwaliteit van je leven toe.

Je bent één van de weinige mensen die de daad ook echt bij de gedachte voegen. Want veel mensen dromen wel van een mooier lichaam en meer vitaliteit, maar weinigen zetten ook echt de stap.

Om ervoor te zorgen dat je niet afhaakt en alles uit je fitnesssessies kunt halen, geven we je deze 10 belangrijke tops.

 

1 Een goed begin is het halve werk

Het spreekwoord geldt ook bij mensen die willen gaan fitnessen. Je zal ongetwijfeld de voorbeelden kennen van mensen die te fanatiek beginnen met fitness en al binnen de kortste keren moeten afhaken vanwege vervelende blessures.

Blessureleed ligt heel snel op de loer, zeker als je net begonnen bent. Daardoor krijgt ook je motivatie een enorme knauw, die je vaak niet meer te boven komt.

Wat is nu een goede start? Begin bij voorkeur met maximaal twee keer per week sporten. Werk aan het ritme dat dit teweeg brengt en schroef het dan pas op, als je dat wilt. Vijf keer per week fitnessen klinkt misschien heel erg leuk, maar is ook erg vermoeiend.

Stel kwaliteit boven kwantiteit: met twee intensieve en goede sessies bereik je veel meer dan met vijf sessies die niet veel voorstellen.

 

2 Werk planmatig

Net als bij andere successen is het goed om een strategie te hebben. Werk dus planmatig. Werk van tevoren je doelen uit en wees hierin heel gedetailleerd: wat wil je wanneer bereiken en met welke middelen?

Geef dus antwoord op die vragen en vraag in de sportschool om hulp. Hier werken professionals die jou zonder enige twijfel zullen willen helpen om een plan op te stellen.

Wees ook kritisch naar jezelf en pas aan wat minder goed gaat. Alleen op die manier zullen jouw fitnessessies in de sportschool een succes worden.

 

 

3 Realistische en haalbare doelen stellen

Afvallen is een heel onduidelijk doel. Want afvallen houdt eigenlijk helemaal niet in dat je gewicht verliest. Dat is wel wat veel mannen en vrouwen denken.

Afvallen gaat om veel meer dan dat. Het heeft te maken met je vetmassa versus je spiermassa. Weet dus waar je naar toe gaat werken. Stel realistische en haalbare doelen. Niet: ik wil 10 kilo afvallen in een maand. Maar wel: ik wil trainen om 1 kilo per week aan lichaamsvet te verbranden. Of: ik wil trainen om mijn vetpercentage te doen slinken.

Wees ook niet onrealistisch in de tijd die je jezelf geeft. Te snel teveel afvallen is helemaal niet goed voor je lijf. Je zal hier dus echt even flink wat tijd voor uit moeten trekken en een goed plan voor op moeten stellen.

 

4 Houd je vorderingen bij

Is het wel effectief wat jij doet? Waarom wel en waarom niet? Wat werkt goed? Wat werkt niet? Het zijn vragen waarvan de antwoorden niet alleen jou – maar heel veel andere sporters – kunnen helpen.

Want hoe doeltreffend ben je in de sportschool eigenlijk bezig? Meten is weten, zeggen ze. Daarom zou je juist je vorderingen bij moeten houden. Schrijf in een schriftje op welke oefeningen je gedaan hebt, hoe je je daarbij voelde (en wat je gegeten hebt!), om tot conclusies te komen. Wat levert je veel gewichts- of vetverlies op en wat minder?

Zo weet je ook waarvan je meer moet gaan doen en wat je gerust kan laten zitten!

 

5 Afspraak is afspraak

Motivatie en discipline zijn twee heel belangrijke woorden als je gaat fitnessen. Je zal zeker de eerste niet zijn die vol goede moed begint en dan na een week of drie, vier toch stopt.

Je zal altijd door de zure appel heen moeten bijten. Zeker in het begin kom je jezelf een paar keer flink tegen. De gang van je veilige, comfortabele bank naar de sportschool is nogal een opgave. Maar onthoud altijd waar je het voor doet: denk aan je doelen.

Afspraak is dus afspraak.

Zak niet weg in een motivatiedip, maar zorg dat je motivatie blijft houden. Dat doe je door je resultaten meetbaar en inzichtelijk te maken, maar ook door jezelf te belonen. Het is een hele prestatie om een paar keer in de week fanatiek te gaan fitnessen. Daar mag dan ook best wat tegenover staan!

Enkele tips die je kunnen helpen om je aan je afspraak te houden:

  • Leg vaste momenten in je agenda vast;
  • Beloon jezelf per vijf keer dat je bent wezen fitnessen;
  • Zoek iemand om samen mee te gaan fitnessen.

 

6 Onthoud en ervaar de voordelen van fitness

Fitnessen heeft veel voordelen. Probeer ze dan ook goed te ervaren. Je zal in de eerste weken gaan merken dat je fitter bent, meer conditie krijgt. Maar ook kun je je beter concentreren, wordt je lichaam sterker en kun je je meer overgeven aan je nachtrust.

De voordelen stapelen zich steeds verder op: je eten smaakt je beter, je communiceert beter, je kunt beter omgaan met stress, zal meer zin hebben in seks en die seks zal ook beter zijn.

Kortom: fitness heeft veel voordelen te bieden waar je zelf heel erg van kunt profiteren. Ervaar dat allemaal en zie dat als de ultieme drijfveer om door te gaan!

 

7 Voer oefeningen goed uit

Maar al te vaak zijn er mensen die de oefeningen niet goed uitvoeren. Ze doen maar wat en hebben geen idee van de gevolgen die dat kan hebben.

Wanneer je te vaak de verkeerde spiergroepen traint, kan dat er heel raar uit komen te zien. Je krijgt ophopingen en spieren op plekken die je helemaal niet voor ogen had. Dat kan ook leiden tot het afknellen van zenuwen.

Het is dus belangrijk om te weten wat je moet doen. Zeker bij krachtspieroefeningen is het zaak om die goed te oefenen. Liefst samen met een instructeur. Die kan je de eerste keren in de sportschool helpen om alle apparaten onder controle te krijgen en je oefeningen goed uit te voeren.

 

8 Sla nooit een maaltijd over

Voeding is zo belangrijk als je begint met fitnessen, want je hebt energie nodig. Je bloedsuiker moet op een zelfde niveau blijven en daar hoort goede en gezonde voeding bij. Met regelmaat.

Een goed ontbijt is hierbij de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar bedenk ook dat je lichaam de hele dag door energie nodig heeft om optimaal te kunnen werken voor je. Die energie komt ook uit andere maaltijden. Verdiep je in gezonde voeding en sla vanaf nu nooit meer een maaltijd over.

 

9 Water, water, water…

Water drinken is voor alle sporters heel erg belangrijk. Je zweet namelijk heel veel, maar je vochtbalans is snel laag. Drink dus gerust 2 liter water per dag.

Daardoor kunnen afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd en zweet je op een gezonde, frisse manier. Je moet ook tijdens het sporten veel blijven drinken. Daarmee voorkom je dat je flauw wordt of uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen.

 

10 Omega 3 vetzuren

Is het jouw doel om af te vallen? Ken dan het belang van omega 3 vetzuren. Deze vind je bijvoorbeeld in visolie. Het is bewezen dat omega 3 vetzuren je kunnen helpen bij het afvallen. Je kunt deze in capsules doorslikken. 2 tot 3 per dag is genoeg om succesvol te kunnen afvallen door middel van fitnessen.

Je moet wel gaan bewegen om de capsules zinvol te laten zijn. Alleen door beweging worden de omega 3 stoffen door je lichaam verspreid.

 

Conclusie

Fitnessen zal een verrijking zijn voor je algemene gezondheid. Je zal niet alleen kunnen afvallen, maar ook meer zelfvertrouwen gaan krijgen. Je conditie gaat voorbij, evenals je concentratievermogen. Op alle fronten zal je beter gaan presteren.

Wel is het belangrijk om goed te beginnen, bijvoorbeeld door bovenstaande tips mee te nemen.

Maar schroom ook niet om de hulp van een instructeur of coach in te schakelen. Er werken in de sportschool meer dan genoeg mensen die jou wegwijs kunnen maken en kunnen helpen om in ieder geval goed te starten!

Heel goed dat je de stap tot fitness hebt gezet. Heel veel succes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *